HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.
HOŞ GELDİNİZ
Sn.

Siyah Zeytin

24-11-2021 16:31
Siyah Zeytin

Siyah zeytin hakkında bilgiler geçmişten günümüze her zaman merak edilen bir konudur. Siyah zeytin, Türkiye’de yetişen ve tarıma dayalı olan bir üründür. İnce dallara ve sivri yapraklara sahip rengi yeşilimsi griye benzeyen ağaçlarda yetişir. İlk yetiştiği an itibariyle yeşil renkte olur. Zaman içinde rengi siyaha döner. 


Bu aşamada toplanmış olan zeytinler evlerde salamura suyuna, fabrika ortamlarında ise zeytin havuzlarına yatırılıp doğal zeytinler elde edilir.


Doğal salamura zeytin, tuzlu suyun içerisinde olgunlaşır. Asla  hiçbir şekilde kimyasal madde kullanılmadan üretilir. Toplama sırasında siyah zeytin ilk başta yeşil, bir süre sonra mor ve en son kısımda ise siyah şeklinde olgunlaşmış olur. Zeytinler daha yeşilken ya da mor renkte iken toplama konusunda acele edilmemelidir. Siyahlaşmasının beklenmesi tavsiye edilir. Aksi takdirde üretici kişiler zeytinden bekledikleri kadar ücret kazanamazlar. 


Siyah zeytinle elde edilmiş olan Sele zeytin, yağlık şekle dönüşmüş olan zeytinin oksidasyona maruz kalarak ekstra kararması ve yağının dışarı atılıp süzülmesi işlemlerinden sonra hazırlanan hali olarak bilinir. Kaliteli siyah zeytin; hem sele zeytin hem de salamura yeşil zeytin olarak kullanım için uygundur. 


Zeytinyağı elde edilmek istenen zeytinler ağaçlardan toplanmasının ardından hiçbir işleme tutulmadan zeytinyağı fabrikalarına sıkım aşamasına gönderilerek doğal zeytinyağı elde edilir. Bu eşsiz lezzetden en kaliteli şekilde faydalanmak adına güvenilir markalardan tüketmeniz daha doğru olur. 


Siyah Zeytin Hakkında Bilgiler - Siyah Zeytin Nasıl Yapılır? 


Siyah zeytin hakkında bilgiler, geçmiş dönemlerden günümüze kadar her zaman araştırma konusu olmuştur. Zeytin; siyah ve yeşil şeklinde iki gruba ayrılır. 


Siyah zeytin; zeytinin tam anlamıyla olgunlaşmış halidir. Ve yağ çıkarmak açısından son derece idealdir. Siyah zeytin, tam anlamıyla olgun bir hale geldikten sonra toplanıp hem yağ çıkarmada hem de yemeklik için kullanılan bir besindir. 


Siyah zeytin çeşitleri kuru ve suda olmak üzere iki farklı şekilde hazırlanır. Siyah zeytin hakkında bilgiler araştırırken yapımı konusunun son derece popüler olduğunu görebilirsiniz. Pek çok insan zeytinin nasıl yapıldığını merak eder. 


Suda salamura şeklinde zeytinler, su içinde 30 gün boyunca kapak kısmı kapalı halde bekletilir. 


Kuru salamura şeklinde ise zeytinler, kalın tuzlarla beraber küfelere dizili halde 15 gün boyunca bekletilir. 


Üretim işleminin ilk adımı olan hasat, sürecin sonunda elde edilecek olan zeytinlerin kalitesine de büyük oranda etki eden son derece önemli bir unsurdur. Tanelerinin ne çok sert yapıda ne de çok yumuşak yapıda olduğu, siyah ya da mor renk aldığı dönemlerde hasat edilmesi gerekir 


Hasat edildikten sonra da yaralı, bereli ya da ezik olan tanelerin diğer kaliteli taneleri olumsuz yönde etkilenmemesi için ayıklanması gerekir. Ardından boylarına ve renklerine göre gruplara ayrılır. Küçük taneli olan seçenekler zeytinyağı üretiminde kullanılmak için ayrılır. 


Zeytinlerin üzerlerinde bulunan kir gitsin diye güzel bir şekilde yıkanır. Yıkama işleminin ardından, zeytinlerin acılığını alıp rengini karartıp aynı zamanda da ona tat verecek olan fermantasyon işlemine geçilir. Bu kısımda birtakım yöntemler kullanılır. 


Doğal bir şekilde fermente etmek için su ya da tuzlu su kullanılmak iyi bir seçim olabilir. Tuzlu suya hava verilip fermantasyon işlemi ekstra olarak hızlandırılabilir. Ya da direkt şekilde tuzla temas ettirilip de acılığı giderilecek şekilde işlenebilir. 


Doğal fermente edilmiş zeytinler son derece güzel bir meyve aroması barındırır. Ancak yine de zeytindeki acı tat hissedilebilir. Bu besinin her çeşidi sofraların vazgeçilmezidir. 


Siyahı ve yeşili sofraları süsleyen en sağlıklı besin çeşitleri arasında ilk sıralarda yer alır. Bu besinlerden en verimli şekilde faydalanabilmek için güvenilir markalar tercih etmeniz gerekir. Bu şekilde hem sağlığınızı koruyabilir hem de besin değerlerinden en iyi şekilde faydalanabilirsiniz. 


Siyah Zeytin Faydaları Nelerdir? 


Siyah zeytin faydaları hakkında kısaca şu şekilde bir listeleme yapmak mümkündür;


  • Zeytinin içeriğinde yer alan E vitamini ile yağ, bağırsakların ekstra verimli şekilde işlemesini sağlar.
  • Düzenli olarak tüketen kişilerde kolon kanserine yakalanma riski son derece düşüktür.
  • Yapısında bulunan lifler, yediğiniz yemeklerin kolay bir şekilde sindirilmesini sağlar. Bu sayede bağırsak sorunlarından bir hayli uzak kalmış olursunuz.
  • Her gün düzenli şekilde zeytin tüketildiği zaman, mide problemlerine karşı da tedbir alabilirsiniz.
  • Siyah zeytinin faydaları sayesinde artık mideniz ekstra rahat olur. 
  • Kansere sebebiyet veren her ne varsa; bu besin o unsurları temizlemek amacıyla tüketilebilir.
  • Zeytinin içeriğinde antioksidan maddeler bulunur.
  • Vücudu bütün zararlı hücrelerden arındırır.
  • Hasar görmüş olan hücreleri onarır. İnsanların eski sağlığını yeniden kazanması noktasında yardımcı olur.
  • Zeytin tüketip, hücre zarlarını ömür boyunca koruma altına alabilirsiniz.
  • Ara öğünlerde 5 tane siyah zeytin yediğiniz zaman, uzun süre boyunca açlığınızı bastırabilirsiniz. 
  • Siyah zeytin, kişileri kalp krizinden ve kalp hastalıklarından koruyan bir besin olarak kabul edilir.

Siyah Zeytin Nasıl Tatlandırılır? 


Siyah zeytin nasıl tatlandırılır sorusu özellikle kadınlar tarafından sık sık merak edilir. Zeytinlerin lezzetli olması için sizin çabanızla beraber zeytinin de kalitesi önemlidir. 


Ezikleri olmayan, sert yapıdaki zeytinler seçmeniz daha doğru olur. Her yiyecekte olduğu şekilde zeytinlerde de hijyen oldukça önemlidir. Diğer işlemlere başlamadan önce mutlaka güzelce yıkanması gerekir. Bunun için de ağzı dar bir kap tercih edebilirsiniz. 


Siyah zeytinler tatlandırma noktasında ağzı dar olan kapları sever. Bu noktada 5 litrelik su bidonları doğru bir seçim olur. Siyah zeytin tatlandırma, yeşil zeytin tatlandırmaya göre daha kolaydır. Çünkü yeşil zeytindeki gibi kırma ya da çizme tarzında işlemleri uygulamaya gerek yoktur. 


Yıkanan zeytinler, hemencecik bidonlardaki yerini alabilir. Üzerlerine birer çay bardağı kaya tuzu ve sirke ekleyip lezzetlenmesi için bir adım atabilirsiniz. Bunların haricinde tercihinize göre biraz zeytinyağı, ayçiçeği yağı ya da limon ekleyebilirsiniz. 


Bidona koyduktan sonra ise biraz kendi haline bırakıp biraz da çalkalamak gerekir. Her gün sabah ve akşam olmak üzere minimum 2 ya da 3 defa bidonu iyice sallamalısınız. Bu işlemin sayesinde tuzlar eriyip, malzemelerin tadı zeytinlere nüfuz eder. 


Sizler de sonrasında keyifle tüketebilirsiniz. Siyah zeytin nasıl tatlandırılır sorusuna verilecek yanıtlar aslında son derece basittir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.