HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.
HOŞ GELDİNİZ
Sn.

Kuru Meyve Çeşitleri

24-11-2021 15:43
Kuru Meyve Çeşitleri

Kuru Meyve Çeşitleri 


Kuru meyve çeşitleri özellikle sağlıklı olarak beslenmek isteyen kişilerin hayatında son derece önemli bir yere sahiptir. 


Günlük yaşamda kahvaltılarda, ara öğünlerde, ders molalarında, spor faaliyetleri öncesinde, bir şeyler izleme sırasında ya da iş molasında tüketilen kuru meyveler hakkında detaylı bilgi sahibi olmak fazlasıyla önemlidir. Bu besinlerin içeriğinde zararlı katkı malzemelerine yer verilmediği için büyük ya da küçük fark etmeksizin herkesin güven içinde tercih ettiği kurutulmuş meyvelerin faydaları ve çeşitleri bir hayli fazladır. 


Taze olan meyvelere kıyasla daha fazla antioksidan barındıran kurutulmuş meyveler, içeriğindeki suyun yok edilmesini sonucunda hazırlanır. 


Günümüzde bu işlemler daha farklı şekillerde de uygulanabilir. En bilineni ise güneşte kurutmak yöntemidir. Bununla beraber teknolojinin gelişmesiyle fırınlamak, soğutma ve kurutma makinelerini kullanmak ya da dondurarak kurutmak gibi değişik yöntemler de vardır. 


Kurutulmuş olan meyveleri tek başına tüketebilirsiniz. Dilerseniz de sabah kahvaltılarında yulafla karıştırabilirsiniz. Sağlıklı şekilde atıştırmalık toplar hazırlayabilirsiniz. 


Aynı zamanda salatalarınıza lezzet vermesi amacıyla ilave edebilirsiniz. Hatta tatlılarınızda doğal şeker şeklinde dahi kullanabilirsiniz. Fakat bu meyvelerin içeriğinde de tıpkı taze olanları gibi fruktoz barındırdığını unutmamanız gerekir. 


Yüksek şeker ve kalori alımına engel olmak için porsiyonlara mutlaka dikkat edilmesi önerilir. İçerisinde her alan su miktarı %10 ile %20 seviyelerine kadar düşürürken bir taraftan da lif, mineral ve vitamin değerlerini korumayı başaran kurutulmuş meyveleri ara öğün şekilde kontrollü olarak tüketirseniz pek çok noktada faydasını görürsünüz. 


Genel anlamda vücuda enerji veren, bir yandan da hazmı kolaylaştıran kuru meyve çeşitleri değişik sorunlara da fayda sağlar. Ancak bu besinlerden tam anlamıyla verim elde edebilmek ve fayda sağlayabilmek adına mutlaka güvenilir markaları tercih etmelisiniz. 


Organik Kuru Meyve Faydaları Nelerdir? 


Kuru meyve çeşitlerinin en verimli yanı raf ömürleri uzun olduğundan dolayı taze meyve çeşitlerine oranla insanların yanında kolay bir şekilde taşıyabiliyor ve direkt olarak tüketebilir olmasıdır. 


Üstelik koruyucusuz ve şeker ilavesiz kuru meyvelerin tüketimi insanlara bol miktarda lif, mineral, enerji ve antioksidan sağlar. Kuru meyve kalori bakımından da avantajlıdır besinler olarak insanların karşısına çıkar. 


Organik kuru meyve faydaları dolayısıyla büyük küçük herkesin dikkatini çeker. Her bir çeşidin insan sağlığına farklı faydaları vardır. Organik kuru meyve faydaları hakkında kısa bir şekilde bahsetmek gerekirse;


Çilek kurusu faydaları;


  • Kuru çilek taze hali gibi son derece güçlü bir antioksidan kaynağı olarak bilinir. Böylece vücut direncini artırmada rol oynar.
  • İçinde bol miktarda demir ve fosfor bulunur. Bu durum dolaşım sistemi açısından çok faydalıdır.
  • Toksinleri atma noktasında yardımcı olduğu için tümör oluşumunu önler.
  • Metabolizmayı ekstra hızlandırarak vücuda enerji verir.
  • Ağız kokularını engel olur.

Kuru kayısı faydaları;


  • Kuru kayısı, içinde yer alan bol miktarlı demir sayesinde kırmızı kan hücrelerinin üretim sürecini destekler. Kansızlık problemi olan kişiler için de iyi bir destektir.
  • Kalp sağlığı koruma noktasında önem arz eden için potasyumu içerir. Potasyum vücutta kalp başta olmak üzere bütün kas dokularına yardımcı olur.
  • İçeriğinde bulunan A vitamini dolayısıyla göz sağlığına da faydalıdır.
  • İçindeki magnezyum kan basıncını dengeye sokar.
  • Lif oranı yüksektir. Bundan dolayı sindirim sistemi daha kolay çalışır. Aşırıya kaçılması durumunda ishale neden olabilir.

Kuru üzüm faydaları;


  • İçindeki doğal şeker sayesinde kuru üzüm, vücuda bolca enerji verir. Aynı zamanda tam anlamıyla güçlü bir antioksidan deposu olarak bilinir.
  • Magnezyum ve bakır içeriği sayesinde kemik sağlığını iyileştirir.
  • Sinir hücrelerinin üstünde olumlu yönde etkileri vardır. 
  • Kansızlığa engel olur. 
  • Sindirim noktasında yardımcı olur.

Kuru Meyve Nerelerde Kullanılır? 


Kuru meyve nerelerde kullanılır diye araştırma yapan kişi sayısı oldukça fazladır. Kurutma esnasında meyvelerin ve sebzelerin içindeki su uçurulur. Bu nedenle kuru ürünleri pişirme öncesinde ıslatmak gerekir. Böylece kuruma sırasında kaybettikleri suyu bünyelerine tekrardan alırlar. Bu halleriyle tazesinden pek de fark edilmezler. 


Kuru meyveler besin değeri açısından tazesine yakın şekildedir. Şeker oranı bakımından zengindir. Sadece kurutma sırasında vitaminlerin birazı tahrib olur. 


Kullanılacakları zaman ilk başta iyice yıkanır. Sonrasında biraz ılık su yardımıyla ıslatılır. Islatma süresi meyvenin ve sebzenin cinsine göre 1 ya da 2 saat kadardır. 


Küçük meyveler için ıslatma işlemine gerek yoktur. Kayısı ya da elma gibi meyveler ise pişirmeden bir saat önce yıkanır. Ardından biraz ılık suyla ıslatılır. Sonra bu suyla birlikte, hafif bir ateşte ağzı iyice kapanan tencerede pişirilir. Islatma süresi uzun olmamalıdır. Aksi takdirde açık renkli olan meyveler kararmaya döner. 


Kuru meyve çeşitlerinin ıslatıldıkları suyu dökmeyiniz. Çünkü meyvedeki yer alan maddeler ıslatmada bu suya geçer. Dışarı döküldüğü zaman ziyan olur. Kuru meyve nerelerde kullanılır sorularına cevap bulduktan sonra, siz de bu şekilde kullanım alanı oluşturabilirsiniz. 


Kuru Meyveler Nasıl Tüketilir? 


Kuru meyveler nasıl tüketilir sorusu için verilecek farklı yanıtlar vardır. Şeker ve tatlı ihtiyacını doğal şekilde geçirmenin en leziz yollarından biri kuru meyve çeşitleri olarak bilinir. Kurutulmuş oldukları için içindeki suyun uçmasının ardından etli ve şekerli kısmı daha yoğun şekilde hissedilir. 


Günümüzde kuru kayısıdan kuru eriğe kadar pek çok meyvenin kurutulmuş hali mevcuttur. Her birinin ayrı ayrı çok sayıda faydası vardır. Bu sebeple birinde sabit kalmak yerine arada diğer seçenekleri de tüketmek en doğrusudur. 


Kuru meyve çeşitleri taşıma kolaylığı sunan bir besindir. İş yerinde, seyahat sırasında ya da okula giden öğrenciler tarafından ağzı kapalı şekilde bir poşet içinde saklanabilir. Ara öğün vakitlerinde kolayca tüketilebilir. 


Hamile ve emziren annelerin de tatlı ihtiyaçlarının karşılanması adına sütlü tatlı çeşitlerinde kullanılabilir. Bu sayede beyaz şeker kullanmaktansa kuru meyvelerde yer alan doğal şekerden faydalanmak çok daha sağlıklı bir seçim olur. 


Kuru meyveler nasıl tüketilir sorusuna verilecek bir diğer yanıt da diyet listelerinde şeklinde olabilir. Kilo verme döneminde olan kişiler de ara öğünlerde light yoğurt ya da yarım yağlı sütün yanında tüketilebilir. Tercih edeceğiniz markanın gerçekten güvenilir olmasına özen göstermelisiniz. 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.